Майбутнє — в твоїх руках!
Професію кондитера часто порівнюють з працею художника. Це вміння творчо поєднувати смак, запах і форму. Кондитер готує кондитерські вироби, креми, начинки, помадки, цукерки, рулети, печиво вищого ґатунку, торти і тістечка з різноманітної сировини (борошняного тіста, сирної маси, морозива) зі складним багатокольоровим візерунком, з роздільним розміщенням дрібних та середніх деталей малюнка та з різними традиційними переходами тонів. Усі вони гарно оздоблені, смачні та поживні. Праця кондитера – кропітка і важка, вимагає багато зусиль, напруження, натхнення та творчого пошуку.
Кондитер повинен знати:
Для успішної праці кондитера необхідно мати стійкий інтерес до художньої діяльності, уміння ліпити, малювати, розвинену творчу уяву, тактильну та температурну чутливість, розвинену зорову та моторну координацію, високу точність рухів рук.
Робота кондитера проходить у цеху з 8-годинним робочим днем. На приватних підприємствах умови залежать від потреб ринку. Кондитерські вироби користуються великим попитом, особливо напередодні свят. Робота вимагає високої емоційної напруги через роботу з електро-, тепло- та газоприладами, високу температуру та шум у цеху, що може призводити до перенапруження, травматизму, перегріву, переохолодження чи алергій.
Професія не рекомендується людям із розладами нервової та дихальної систем, туберкульозом, захворюваннями серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату, ендокринними захворюваннями (цукровий діабет), шкірною алергією, екземою кистей рук, дефектами зору, хронічними інфекційними захворюваннями.
Професія кондитера творча, тому молодий талановитий працівник може принести нові ідеї, що підвищують прибутки закладу. Великі кондитерські фабрики охоче приймають молодь для стажування. Кваліфіковані кондитери можуть відкривати власні кафе. Попит на кондитерські вироби забезпечує постійну потребу у висококваліфікованих кадрах.
Кухар знає, як правильно зберігати продукти, готує різні страви за рецептами і вміє оформляти приготоване. Організовує зберігання продуктів відповідно до санітарно-гігієнічних норм. Кухар може вносити зміни до рецептів залежно від якості сировини та контингенту споживачів. Працює в приміщенні, в умовах підвищеної температури.
Кухар повинен мати хороший загальний інтелект, розвинені дотик і нюх, координацію рухів рук, високі показники концентрації, переключення, стійкості та об’єму уваги, розвинену довготривалу, мовно-логічну, зорову, образну та оперативну пам’ять.
Бармен, пекар, кондитер, офіціант, ресторатор, метрдотель.
Професія: 5122 «Кухар».
Кваліфікація: ІІІ розряд.
Кваліфікаційні вимоги: Кухар повинен знати види, властивості, кулінарне призначення та особливості обробки продуктів, ознаки їхньої доброякісності, терміни та умови зберігання; способи нарізання овочів і зелені; технологію виготовлення котлетної маси та напівфабрикатів; прийоми теплового оброблення продуктів; рецептури, технологію виготовлення страв; правила реалізації та зберігання страв; організацію робочих місць; правила експлуатації обладнання; санітарні правила; технічні вимоги безпеки праці; нормативно-технологічні документи.
Повинен уміти: Проводити первинну кулінарну обробку сировини, виготовляти страви та кулінарні вироби, формувати та панірувати напівфабрикути, готувати страви масового попиту, порціонувати та роздавати страви.
Кухар повинен раціонально організовувати працю, дотримуватися норм технологічного процесу, не допускати браку, знати вимоги з охорони праці, використовувати засоби попередження небезпек, знати інформаційні технології.
Повна загальна середня освіта. Без вимог до стажу роботи.
Ресторани, бари, їдальні, послуги з постачання готової їжі.
Вік: не менше 16 років по закінченні навчання. Стать: чоловіча, жіноча. Медичні обмеження.