Логотип

ПЕРВОМАЙСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ КОЛЕДЖ

Майбутнє — в твоїх руках!

Наші професії

Кондитер

Кондитер

Загальна характеристика

Професію кондитера часто порівнюють з працею художника. Це вміння творчо поєднувати смак, запах і форму. Кондитер готує кондитерські вироби, креми, начинки, помадки, цукерки, рулети, печиво вищого ґатунку, торти і тістечка з різноманітної сировини (борошняного тіста, сирної маси, морозива) зі складним багатокольоровим візерунком, з роздільним розміщенням дрібних та середніх деталей малюнка та з різними традиційними переходами тонів. Усі вони гарно оздоблені, смачні та поживні. Праця кондитера – кропітка і важка, вимагає багато зусиль, напруження, натхнення та творчого пошуку.

Необхідні знання

Кондитер повинен знати:

  • асортимент, рецептури, технологію і режими виготовлення кексів, рулетів, печива, складних тортів і тістечок;
  • технологію приготування різних видів тіста (пісочного, бісквітного, заварного, листкового);
  • засоби і техніку нанесення складного багатокольорового малюнка;
  • види сировини, які використовуються для виготовлення кондитерських виробів;
  • оформлення виробів кремом, марципановою масою, шоколадом, фруктами і горіхами;
  • правила експлуатації технологічного обладнання, інвентарю, інструментів, ваговимірювальних приладів;
  • правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Індивідуально-психологічні особливості

Для успішної праці кондитера необхідно мати стійкий інтерес до художньої діяльності, уміння ліпити, малювати, розвинену творчу уяву, тактильну та температурну чутливість, розвинену зорову та моторну координацію, високу точність рухів рук.

Особливі умови та фактори праці

Робота кондитера проходить у цеху з 8-годинним робочим днем. На приватних підприємствах умови залежать від потреб ринку. Кондитерські вироби користуються великим попитом, особливо напередодні свят. Робота вимагає високої емоційної напруги через роботу з електро-, тепло- та газоприладами, високу температуру та шум у цеху, що може призводити до перенапруження, травматизму, перегріву, переохолодження чи алергій.

Медичні обмеження

Професія не рекомендується людям із розладами нервової та дихальної систем, туберкульозом, захворюваннями серцево-судинної системи, опорно-рухового апарату, ендокринними захворюваннями (цукровий діабет), шкірною алергією, екземою кистей рук, дефектами зору, хронічними інфекційними захворюваннями.

Перспективи

Професія кондитера творча, тому молодий талановитий працівник може принести нові ідеї, що підвищують прибутки закладу. Великі кондитерські фабрики охоче приймають молодь для стажування. Кваліфіковані кондитери можуть відкривати власні кафе. Попит на кондитерські вироби забезпечує постійну потребу у висококваліфікованих кадрах.

Кухар

Кухар

Загальна характеристика

Кухар знає, як правильно зберігати продукти, готує різні страви за рецептами і вміє оформляти приготоване. Організовує зберігання продуктів відповідно до санітарно-гігієнічних норм. Кухар може вносити зміни до рецептів залежно від якості сировини та контингенту споживачів. Працює в приміщенні, в умовах підвищеної температури.

Професійно важливі якості

Кухар повинен мати хороший загальний інтелект, розвинені дотик і нюх, координацію рухів рук, високі показники концентрації, переключення, стійкості та об’єму уваги, розвинену довготривалу, мовно-логічну, зорову, образну та оперативну пам’ять.

Споріднені професії

Бармен, пекар, кондитер, офіціант, ресторатор, метрдотель.

Освітньо-кваліфікаційна характеристика

Професія: 5122 «Кухар».
Кваліфікація: ІІІ розряд.
Кваліфікаційні вимоги: Кухар повинен знати види, властивості, кулінарне призначення та особливості обробки продуктів, ознаки їхньої доброякісності, терміни та умови зберігання; способи нарізання овочів і зелені; технологію виготовлення котлетної маси та напівфабрикатів; прийоми теплового оброблення продуктів; рецептури, технологію виготовлення страв; правила реалізації та зберігання страв; організацію робочих місць; правила експлуатації обладнання; санітарні правила; технічні вимоги безпеки праці; нормативно-технологічні документи.
Повинен уміти: Проводити первинну кулінарну обробку сировини, виготовляти страви та кулінарні вироби, формувати та панірувати напівфабрикути, готувати страви масового попиту, порціонувати та роздавати страви.

Загальнопрофесійні вимоги

Кухар повинен раціонально організовувати працю, дотримуватися норм технологічного процесу, не допускати браку, знати вимоги з охорони праці, використовувати засоби попередження небезпек, знати інформаційні технології.

Вимоги до освіти

Повна загальна середня освіта. Без вимог до стажу роботи.

Сфера професійного використання

Ресторани, бари, їдальні, послуги з постачання готової їжі.

Специфічні вимоги

Вік: не менше 16 років по закінченні навчання. Стать: чоловіча, жіноча. Медичні обмеження.